Homepagina > Ingrediënten > Vruchten > Granen en zaden > Wilde rijst [Zizania cacudifera]

Wilde rijst [Zizania cacudifera]

vrijdag 14 mei 2004, door wim

Zizania cacudifera of Zizania aquatica is helemaal geen rijst, maar de langwerpige, zwarte zaadjes van een Noordamerikaanse waterplant. Hoe langer de korrel, hoe beter. De smaak is sterk en aangenaam. De voedingswaarde is hoog, de zaden bevatten heel veel micronutriënten. Voor sommige Amerikaanse indianenstammen was dit een basisvoedsel.

De zaden worden nog steeds met de hand verzameld, wat de hoge prijs ervan verklaart. Traditioneel gebeurde dit door met een kano langs de metershoge halmen te varen en de zaden er voorzichtig af te kloppen met een riet of een dunne stok. De kunst is dan de zaden in de kano te laten vallen en niet in het water.

Wilde rijst uit pakjes

Nu vind je ze bijna alleen in megelingen met gewone rijst die dan als "wilde rijst" verkocht worden. De zwarte korrels in deze pakjes, zijn wilde rijst. In elke supermarkt kan je deze pakken kopen. Kijk er wel voor uit dat er ook mengelingen in de handel zijn waar smaakversterker aan toegevoegd is. Die kan je naruurlijk beter mijden, want wilde rijst hoeft helemaal geen smaakversterker, integendeel.

Op Zizania cacudifera wordt ook een schimmel geënt, wat een delikatesse oplevert.

Wilde rijst bevat net als gewone rijst geen gluten.

Dit artikel beantwoorden