Homepagina > Ingrediënten > Groenten > Bladgroenten > Winterpostelein [Claytonia perfoliata]

Winterpostelein [Claytonia perfoliata]

zondag 5 oktober 2014, door wim

Winterpostelein of kleine winterpostelein (Claytonia perfoliata), is een plant die erg lijkt op onze postelein. Vroeger werd hij ook samen met de postelein in de Portulacaceae ondergebracht. Hij wordt hier verbouwd als "winterpostelein" en komt her en der ook verwilderd voor.

Oorspronkelijk komt de plant uit Noord-Amerika.

De plant is goed tegen vorst bestand en een uitstekende bron van vitamine C en mineralen als calcium, magnesium, en ijzer. 100 g winterpostelein bevat 3 mg ijzer, 130 mg calcium, 1 g eiwitten, 1 g suikers, 0,2 g vetten en heeft een energetische waarde van 42 kJ. Er zitten ook nog zo’n 20 mg vitamine C, 1,7 mg vitamine A, 0,1 mg en 0,1 mg vitamine B in.

In Amerika werd de plant door zowel Indianen als de goudzoekers in Californië veel gegeten. Voor de goudzoekers was het een manier om scheurbuik te voorkomen. Diverse stammen waaronder de Zwartvoet indianen aten niet alleen de zachte blaadjes, maar ook de knollen en de wortels

Andere namen:
Spring beauty, miner’s lettuce, winter purslane, Indian lettuce (Engels), Gewöhnliches Tellerkraut, Kuba Spinat (Duits), Pourpier d’hiver, Claytone de Cuba, Claytonia perfoliée (Frans).

synoniem: Montia perfoliata

Dit artikel beantwoorden