Homepagina > Recepten > Basisrecepten > Groenten > Winterse koolstoofschotel

Winterse koolstoofschotel

donderdag 17 november 2005, door wim

Dit lijkt een zwaar recept door de kool, room en kaas. De hoeveelheden zijn echter zo uitgebalanceerd dat alles in overeenstemming met mekaar is. Het is dan ook een zeer voedzame winterschotel, die verder weinig franje behoeft. Dit recept is voldoende voor zes tot acht hongerige eters.

Ingrediënten


- 1 knolselder
- 1 savooikool
- 100 ml blanke fond
- 100 ml room
- 200 g gerookt spek
- 2 soeplepels mosterd
- 150 g Fourme d’ Ambert (blauwe schimmelkaas)
- enkele takjes peterselie
- zwarte peper en zout naar smaak
- 30 gr boter
- 1 soeplepel olie


Voorbereiding

Maak de peterselie, de knolselder en de kool schoon. Snij een halve kool in reepjes en een halve knolselder in blokjes van ongeveer één tot twee cm. Hak de peterselie fijn. Snij het spek in reepjes.

Laat enkele liters water met veel zout koken. Zo gauw het water hevig kookt, blancheer de koolbladeren een paar minuten, schep ze uit het water, laat ze grondig uitlekken.

Voeg een scheut azijn toe aan ’t water, breng terug aan de kook en blancheer de knolselderblokjes ongeveer een minuut. Giet af, schrik met overvloedig koud water en laat grondig uitlekken.

Brokkel de kaas in stukjes. Doe de room, de mosterd, peper en zout en de stukjes kaas in een kommetje en roer dit grondig door mekaar.


Bereiding

Doe de boter en een lepel olie in een pot en fruit het spek enkele minuten aan. Haal het spek uit de pan en doe de koolreepjes erin. Laat een tiental minuten onder deksel stoven. Roer af en toe. Voeg eventueel een paar lepels fond toe als de kool dreigt te gaan bruinen.

Doe de blokjes knolselder erbij, de rest van de fond en laat nog een tiental minuten verderstoven op een laag vuur.

Doe het spek er teug bij en roer door mekaar. Laat nog een paar minuten verderstoven. Giet dan de room met de kaas erover en meng weer grondig. Laat op een heel laag vuur zonder deksel nog een tiental minuten verderpruttelen. Het is de bedoeling dat alles smeuïg wordt, maar dat de knolselderblokjes wel heel blijven. Doe er van het vuur af de peterselie over. Afkruiden met verse zwarte peper en zout naar smaak.

Serveer met braadworst of gehaktbrood, gekookte aardappelen of puree.

Dit artikel beantwoorden