Homepagina > Ingrediënten > Groenten > Vergeten groenten > Witte schorseneer, haverwortel [Tragopogon porrifolius]

Witte schorseneer, haverwortel [Tragopogon porrifolius]

zondag 5 augustus 2007, door wim

Deze wortel lijkt uiterlijk goed op schorseneer. De smaak heeft meer iets van asperge, met een beetje zilte ondertoon. In Nederland noemt men deze wortel "Preibladige boksbaard".

De bereiding is analoog aan schorseneer. Ook het schoonmaken is een vervelende klus. In de groentenhandel zal je deze plant niet makkelijk terugvinden. Je hebt meer kans op een boerenmarkt of bij een enthousiaste tuinier.

Naast de wortel, zijn ook de bladeren eetbaar. Je kan ze rauw toevoegen aan een slaatje, of bereiden zoals spinazie.

Haverwortel {JPEG}

Deze uit het zuiden afkomstige composiet wordt ook wel boksbaard, blauwe morgenster en zelfs keukenmeidenverdriet genoemd. De tweejarige plant heeft van april tot juni paarse bloemen en de langgerekte bladeren zijn heel grasachtig. Hij wordt geoogst in de winter, van laat oktober tot half februari.

Ooit werd haverwortel gebrand en leverde dan een koffiesurrogaat, net zoals eikels, pastinaak en chicorei.

De energetische waarde ligt op 82 kcal of 345 kJ per 100 g wortel. Hij bevat 16 gram suikers, 1,4 gram eiwitten, 0,2 gram vet, 10 mg vitamine C, 0,04 mg vitamine B1, 0,04 mg vitamine B2, 0,3 mg vitamine B3, 48 mg calcium en 1,4 mg ijzer.

Dit artikel beantwoorden