Homepagina > Ingrediënten > Vlees > Varkensvlees > Woelzwijn, Wolzwijn, Mangalica

Woelzwijn, Wolzwijn, Mangalica

vrijdag 23 januari 2009, door wim

Mangalica of woelzwijn is een Hongaars varkensras waarvan het vlees tot het lekkerste en het vetste ter wereld mag gerekend worden.

Het ras

Het varken is fel behaard en het haar krult soms nog fel ook. Vandaar de naam "Wolzwijn". Het haar kan blond, zwart en zelfs rossig rood van kleur zijn. De huid gaat van tamelijk bleek op de buik tot zwart op de rug. De bouw is eerder gedrongen. De jonge biggen zijn gestreept, net als wilde zwijnen, maar naarmate ze ouder worden, verdwijnt die tekening.

De naam Woelzwijn geeft al aan wat één van de redenen is waarom dit ras niet meer zo populair is: ze moeten kunnen wroeten en verdragen niet lang kleine hokken. Ze zijn nochtans zeer resistent tegen ziektes en stress en verdragen kou en hitte zeer goed.

Mogelijk worden ze ook belangrijk voor het natuurbeheer. De invloed van begrazing in het wild door runderen, schapen en geiten kennen we ondertussen. De invloed van woelzwijnen op de natuur nog niet. Men heeft in Hongarije dan ook een studieproject opgestart waarbij per hectare vijf zwijnen van drie rassen, waaronder Mangalica losgelaten worden in natuurgebied. Het project loopt nog maar net, maar de plantenrijkdom in het door de varkens doorwoelde gebied is al na één jaar verdubbeld. Dat komt omdat varkens de wortels van gras breken en daardoor andere planten een betere kans geven.

Mangalica varken {JPEG}

In Hongarije is het ras in ’t verleden bijna verdwenen; rond 1950 waren er nog 30.000 dieren, in 1970 nog 35, nu ongeveer 5.000. Maar het ras groeit sterk in populariteit buiten Hongarije.

In Oostenrijk zijn momenteel meer varkens van dit ras dan in Hongarije. En er komen elk jaar nog kwekers bij, want de lokale markt kan er niet genoeg van krijgen.

Jamones Segovia (Een Spaanse gedroogde hammen specialist) is ook een kweekproject begonnen in Hongarije en betrok in 2008 al 20% van de hammen die ze in Spanje drogen uit Hongarije. Ze vinden zichzelf zelfs de redders van het ras en hebben er dan ook een eigen website over. Dat ze Mangalica commercieel herontdekten, zal niemand willen ontkennen. Maar als de marketing jongens ook nog een kreet als "Het varken heeft een natuurlijke voeding op basis van maïs..." verzinnen en iedereen pent die twee dingen kritiekloos over, gaat er bij mij een lichtje branden. De beste varkens in Oostenrijk en Hongarije krijgen geen maïs. Wel graan zoals tarwe, maar een groot deel van hun dieet bestaat niet uit granen. En de interesse voor Mangalica was er ook al voor Jamones Segovia ze ontdekte.

Ook in de UK zijn er sinds 2006 enkele kwekers van dit ras en er wordt een stamboek bijgehouden, iets wat men in de UK zeer serieus neemt.

Er is zelfs één Amerikaan die bezeten is van deze varkenssoort en gezworen heeft ze in de USA op de markt te brengen. Wie bekend is met de FDA en de Amerikaanse voedselvoorschriften weet wat voor een enorme taak dat is. Hij heeft er meteen een uitgebreide website van gemaakt, Wooly Pigs genaamd. Vooral de sectie over de Oostenrijkse kwekers is leerzaam. Het is dan ook de "craze" van 2008 in de USA. Food festivals worden platgelopen als er maar "wooly pig" aan het spit hangt.

Zeug met biggen {JPEG}

Het vlees

Het vlees is sterker van smaak dan we gewend zijn, maar vooral veel vetter. Niet alleen de onderhuidse vetlaag van dit varken is veel dikker, het vlees is ook duidelijk zichtbaar dooraderd met vet. Het vlees is volgens velen het beste varkensvlees op de markt. En als zelfs Spaanse ham bereiders het, na een lange zoektocht, graag inkopen, zie ik geen reden om daar aan te twijfelen.

Het vet van een wolzwijn is ook vloeibaarder dan we gewend zijn. Het smeltpunt is ook lager. En het bevat weinig meervoudig verzadigd vet, net zoals het vet van de Cinta senese en de Pata negra. Sommige chefs kloppen het vet zelfs op zoals je eiwit zou opkloppen. Dat wordt dan, met een beetje zout, op brood gesmeerd en als delicatesse verorberd. In Hongarije en Oostenrijk gebruikt men het vet ook zeer graag om in te bakken. Ze zijn er evenzeer aan verknocht als sommige Fransen aan ganzenvet.

Mangalica ham {JPEG}

Er wordt natuurlijk ook een heel assortiment vleeswaren bereid op basis van dit uitstekende vlees. Voorlopig ga je die alleen in delicatessen zaken kunnen vinden en de prijs walt niet mee. De invoerder van de Spaanse Mangalica vleeswaren in België is Joka bvba uit Brugge.

"Mangalica szalámi" van de Pick Szeged is mogelijk de beste industriële salami die ik ooit mocht proeven. Jammer genoeg alleen ter plaatse te koop, maar de winter salami is vrijwel even goed, maar wat minder fel gekruid. En ook sommige andere vleeswaren van deze industriële producent zijn de moeite. Wie wel eens in Duitsland komt, zou deze producten zelfs in de supermarkt kunnen tegenkomen. Wie weet liggen ze hier ooit in de Aldi?

26 Berichten

 • Woelzwijn, Wolzwijn, Mangalica Le 20 januari 2010 à 01:37

  ik ben een hobby boor die opzoek is naar 2-3 Mangalaca biggen. Als u er heeft of iemand weet die ze weg doet zou u me dan een mailtje kunnen sturren ik zou daar echt heel blij mee zijn.

  Beantwoord dit bericht

  • Woelzwijn, Wolzwijn, Mangalica Le 20 januari 2010 à 01:54, door Wim

   Beste onbekende,

   Als je reactie wil op je bericht, moet je wel je email adres of andere contact info achterlaten. Anders kan niemand er op antwoorden. En dat zou jammer zijn, want Mangalica’s verdienen het bewaard te worden voor het nageslacht.

   Beantwoord dit bericht

  • Woelzwijn, Wolzwijn, Mangalica Le 22 januari 2010 à 22:43

   Goede avond.

   U kunt onderstaande mensen bellen, zij hadden verleden week nog 3 stuks.

   U kunt zeggen dat u via de Fam Engel uit Frankrijk aan hun adres bent gekomen.

   Groet en succes, Karin en Ton Engel.

   www.lepetitparadis.net

   Herr Reinhard Möller
   Adresse: Deutschland »
   Niedersachsen
   49584 Fürstenau
   Telefon: 0171 / 3725285
   eMail: NicoleundMerlin@gmx.de

   Beantwoord dit bericht

  • Woelzwijn, Wolzwijn, Mangalica Le 27 januari 2010 à 19:46, door Maurice

   Hallo,

   Sorry voor mijn late reactie. Mijn mail adres is Maurice_huynen@hotmail.com, Ik dacht dat ik dat had toegevoeg maar tog niet blijkt nu. Alvast bedankt voor de reacties.

   Mvg M.Huynen

   Beantwoord dit bericht

 • Woelzwijn, Wolzwijn, Mangalica Le 2 november 2010 à 07:55, door Louk

  Ik heb jaren wilde zwijnen gefokt, maar dit ras spreekt mij erg aan. Weet iemand een paar biggen te koop? Ik heb uitloop van ong. 2 ha.

  Vriendelijke Groet,

  Louk Löb,
  Ten Darperweg 114
  Wapse
  Tel. 0521-551254
  louk.lob@orange.nl

  Beantwoord dit bericht

 • Woelzwijn, Wolzwijn, Mangalica Le 27 oktober 2011 à 02:39, door wim

  Volgens het Hongarije blog kweekt Carl Adriansens uit De Haan Mangalitsa varkens.

  Beantwoord dit bericht

  • Woelzwijn, Wolzwijn, Mangalica Le 13 december 2011 à 04:51, door wim

   Voor wie op zoek is naar vlees van Mangalica varkens, Belgisch witblauw, Berkshire of andere, gerijpte kwaliteitsvleessoorten is er in Leuven beenhouwerij Rondou.

   Beantwoord dit bericht

  • Woelzwijn, Wolzwijn, Mangalica Le 14 december 2011 à 07:30, door Carl Adriansens

   Dag Wim,
   Hier Carl Adriansens. Wij kweken idd mangalica varkens. 7 december 1ste bronst. Dus normaal zou 28 december eerste dekking kunnen plaatsvinden. Spannend.
   Ik heb nog een vraag voor u.
   Uw informatieverzameling lijkt me zeer objectief en geverifieerd. Daarom had ik graag uw info op onze website (www.hoftermeulen.com) geplaatst ivm mangalica. Mag dit?
   Alvast bedankt voor het antwoord.
   vele groeten
   Carl en Tessa

   Beantwoord dit bericht

 • Woelzwijn, Wolzwijn, Mangalica Le 3 januari 2012 à 20:56, door wim

  Beste Carl en Tessa,

  Bedankt voor de follow-up. Ik plaats even een link naar het blog erbij, dat bespaart geïnteresseerden wat zoekwerk.

  Beantwoord dit bericht

  • Woelzwijn, Wolzwijn, Mangalica Le 5 januari 2012 à 23:15, door carl

   Dag Wim,
   Ik ben blijkbaar nog behoorlijk groen achter de oren ivm webblog. Ik probeer link naar jou blog te plaatsen maar lukt me niet. Heb nu gewoon op de blog www.objectief.be getikt.
   hoe plaats ik andere links op blog?

   Beantwoord dit bericht

   • Woelzwijn, Wolzwijn, Mangalica Le 21 januari 2013 à 01:20, door wim

    Hi Carl,

    Je gaat gewoon naar de pagina van de site die je wil linken. Dan kopieer je wat je ziet bovenaan in je browser. ipv www.objectief.be wordt dat voor deze pagina dan:

    http: //objectief.be/Woelzwijn-Wolzwijn-Mangalica.html

    Hoop dat het nu lukt. De "www" is trouwens voor niks nodig. En pas op, ik moet hier achter de http: een spatie tikken om de URL te "breken", anders gaat een slim automaatje dat inkorten en klikbaar maken. En dan is ’t niet "leesbaar" meer ;-)

    Beantwoord dit bericht

 • Woelzwijn, Wolzwijn, Mangalica Le 1 april 2012 à 21:56, door Keefe Claerhoudt

  Wij hebben vier mangalica biggen te koop. Deze mogen binnen een 8-tal weken de moeder verlaten. Het zijn gecastreerde beertjes.
  De vraagprijs is €150 per big.
  Interesse?
  Neem dan gerust contact met ons.

  keefe.claerhoudt@telenet.be
  0496/ 99 90 87

  Beantwoord dit bericht

  • Woelzwijn, Wolzwijn, Mangalica Le 13 januari 2013 à 20:31, door jos van caekenberghe

   Dag Keefe,

   is er nog een mogelijkheid om Mangalica biggen te bestellen aub?

   met dank,
   jos uit aalst

   Beantwoord dit bericht

   • Woelzwijn, Wolzwijn, Mangalica Le 21 januari 2013 à 01:08, door wim

    Beste Jos,

    Als je wil dat iemand je kan contacteren, zal je wel contact info moeten achterlaten. En als je dat niet graag doet, zo open bloot op een webpagina, mag je die altijd via de site doorsturen. De links naar de site staan in het artikel en enkele in de commentaren.

    De kans dat de kwekers hier nog eens langskomen is nl. klein. Ze hebben het veel te druk om zitten te surfen ;-)

    Beantwoord dit bericht

 • Woelzwijn, Wolzwijn, Mangalica Le 22 mei 2013 à 15:40, door marc peters

  Weet er iemand wanneer de beer geslachtsrijp is?
  mvg
  Marc

  Beantwoord dit bericht

 • Woelzwijn, Wolzwijn, Mangalica Le 8 oktober 2013 à 19:01, door Peter Pycke

  Beste mede kwekers, ik ben op zoek naar Mangalica biggen, weet iemand waar ik er kan vinden?
  0032478635093 of steven.de.cock2@pandora.be

  Beantwoord dit bericht

 • Woelzwijn, Wolzwijn, Mangalica Le 30 juli 2014 à 17:33, door Frans

  Hallo, ik heb een nest biggen die de moeder mogen verlaten begin Augustus, er is nog 1 zeugje en 3 beertjes beschikbaar, zowel de moeder als de biggen zijn zeer groot, prijs voor een zeugje 150 euro, voor een beertje 120 euro, mijn tel nr is 0479/519413,
  groeten Frans

  Beantwoord dit bericht

 • Woelzwijn, Wolzwijn, Mangalica Le 17 januari 2016 à 13:22, door Barbara Meyer zu Altenschildesche

  Mocht iemand 100% kleur zuivere Mangalitza / Mangalica / Wolvarkens van alle kleurslagen zoeken neem contact op met:
  royal-mangalitsa@hotmail.com of mangalitza@hotmail.com

  hier kun je de dieren zien:

  https://www.youtube.com/user/TheMangalitza65
  https://vimeo.com/search?q=+Mangalitza

  Alle dieren zijn afkomstig van stamboek ouders:
  Van de IGWÖ (Oostenrijk) of van de Hongaarse fokvereniging de MOE. De Oostenrijkse dieren zin 2011 geïmporteerd.
  De Hongaarse lijnen in 2014. Deze export naar mijn bedrijf was de enige officiële tot nu toe en alle dieren hebben daarom originele Stamboek papieren van de MOE en staan in het Hongaarse fokregister.
  De Hongaarse blonde beer lijnen zijn: Batór, Bacská & Halmaj
  De Hongaarse rode beer lijnen zijn: Zsalonta, Devá & Ovár

  Ik exporteer tevens naar verschillende landen waaronder de USA.

  Ook geeft mijn Mangalitza bedrijf advies/doen we lezingen over:
  - het ras,
  - het houden van,
  - de regelgeving of de mogelijke afzetmarkt van het vlees/product
  - geven hulp/advies bij de PR.

  Groet vanuit Landgoed Leuvenum
  Barbara Meyer zu Altenschildesche
  0031-6-11988242

  Hier een link tot een 4 delig artikel dat in de US / Californie over het Mangalitsa geschreven is misschien vinden sommige het interessant te lezen http://www.examiner.com/article/la-chefs-suppliers-winkler-wooly-pigs-farm-part-1-of-3

  Beantwoord dit bericht

Dit artikel beantwoorden