Homepagina > Ingrediënten > Groenten > Wortels > Yacón [Smallanthus sonchifolius]

Yacón [Smallanthus sonchifolius]

woensdag 27 mei 2009, door wim

Yacon is een éénjarige plant uit het Zuid-Amerikaanse Andes gebergte die verwant is met zonnebloem en aardpeer. De plant wordt meer dan 2 meter hoog en produceert kleine, gele, onopvallende bloemen. Ondertussen wordt deze plant ook gekweekt in Australië, de Filippijnen, Tasmanië en Nieuw-Zeeland.

Yacon plant {JPEG}

Hij wordt vooral voor de zoete wortel gekweekt, die voor meer dan de helft uit fructo-oligosacchariden bestaat. Daarnaast bevatten de wortelen ook nog inuline. De kleur van de wortel varieert van bruin over beige tot rood. De smaak van de rauwe wortel situeert zich ergens tussen appel en watermeloen.

Yacon wortel {JPEG}

Van de wortel wordt siroop gemaakt en van de bladeren thee. Beide kunnen interessant zijn voor diabetici, omdat deze zoete bereidingen de bloedsuikerspiegel nauwelijks beïnvloeden. De bladeren bevatten protocatechuic zuur, chlorogeenzuur en ferulazuur. Al deze stoffen tonen belofte voor de toekomst. Protocatechuic zuur, bv. zou interessant kunnen zijn bij de behandeling van kanker omdat het bij in-vitro testen kankercellen vernietigt. Bovendien hebben ze allemaal een positieve werking op de darmflora.

3 Berichten

 • Yacón [Smallanthus sonchifolius] Le 8 december 2009 à 11:50, door ArborChris

  Perennial betekent toch een doorlevende plant?....misschien bedoelde U dat deze plant zich bij ons in een gematigd klimaat gedraagt alsof het een éénjarige plant is? Als men dus verder kijkt in flora’s (met de latijnse benaming uiteraard) en op het web bvb bij wikipedia is het een overblijvende plant....maar volledig vorstbestendig zou die bij ons (B) nog niet zijn...kweekadvies=te kweken als aardpeer en/of knoldahlia’s...
  mvg,
  Chris

  Beantwoord dit bericht

  • Yacón [Smallanthus sonchifolius] Le 8 december 2009 à 22:15, door Wim

   Hi Chris,

   Je hebt helemaal gelijk. Geen idee waar ik met m’n hoofd zat toe ik dat intikte, want in m’n nota’s stond niks over overlevend of éénjarig. Misschien dat het blad me aan komkommer deed denken?

   In ieder geval, bedankt voor de rechtzetting!

   Beantwoord dit bericht

 • Yacón [Smallanthus sonchifolius] Le 9 augustus 2011 à 02:16, door Pieter Houtzager

  8 augustus 2011, door Pieter uit Chorrillos / Lima / Peru
  De wortel van Yacon is verfrissend en goed te eten en mij door de arts aangeraden
  vanwege mijn diabetes.De wortel is hier goed verkrijgbaar. Wel direkt na het schil-
  len nuttigen want hij verkleurd snel en lijkt dan minder aantrekkelijk.

  Beantwoord dit bericht

Dit artikel beantwoorden