Homepagina > Ingrediënten > Vis > Zeevis > Zalm [Salmo salar]

Zalm [Salmo salar]

maandag 3 mei 2004, door wim

Gekweekte zalm is nu vaak heel goedkoop. Wilde zalm daarentegen zeer duur. De smaak verklaart alles. Zalm was ooit een vis die zeer goedkoop was. Door overbevissing en vervuiling is zalm opgeklommen van armeluis voeding tot een vis met restaurant status. De gekweekte zalm was rond het jaareinde van 2000 zo goedkoop, dat sindsdien veel zalmkwekers op andere vissoorten overgestapt zijn. Daaronder zijn er heel wat die nu kabeljauw kweken.

Salmo salar

Zalm is vette vis en dus geschikt om te roosteren, maar evengoed bruikbaar (in kleine hoeveelheden) in een stoofschotel. Stevig roze tot rood vlees. Hoe donkerder, hoe meer smaak is de regel. Zalm bevat door zijn vette natuur veel omega-3 vetzuren.

2 Berichten

 • Zalm [Salmo salar] Le 7 november 2009 à 18:02, door KD

  Klopt het dat men zalm roze kleurt door injectie met kleurstoffen?

  Beantwoord dit bericht

  • Zalm [Salmo salar] Le 9 november 2009 à 15:19, door wim

   Voor zover ik weet, wordt die kleuring vooral bereikt door kleurstoffen aan de voeding van de gekweekte zalm toe te vogen. Daarvoor wordt o.a. caroteen gebruikt. Caroteen is onschuldig, maar er zijn waarschijnlijk ook andere kleurstoffen voor in gebruik. Ik denk hier aan een kleurstof die gemaakt wordt van afval van schaaldieren.

   De meeste zalm in de handel is echter ongekleurd. Dat vooral omdat het in een paar landen verboden is.

   Beantwoord dit bericht

Dit artikel beantwoorden