Homepagina > Recepten > Basisrecepten > Zalm- of forelmousse

Zalm- of forelmousse

vrijdag 2 september 2005, door wim

Je kan deze mousse maken met zalm of met forel. Vanwege de prijs heeft zalm de voorkeur, tenzij je natuurlijk hiervoor wilde zalm zou gebruiken. Maar dat lijkt me toch een beetje zonde van de wilde zalm. Nog een nadeel van forel is dat de verse alleen in zijn geheel wordt verkocht en je ’m dus zelf zal moeten fileren. Je kan natuurlijk alleen van gerookte forel vertekken, maar dat is qua prijs en resulaat helemaal niet doenbaar. Zalm heeft dus meestal de voorkeur.

Ingrediënten


- 300 g verse zalm of één grote forel
- 200 g gerookte zalm of forel
- 100 ml slagroom
- 2 eieren
- enkele takjes peterselie
- enkele takjes verse dragon
- zwarte peper en zout naar smaak
- cayennepeper
- boter


Voorbereiding

De vis zeer fijn malen in de keukenrobot. De dragon en peterselie fijnhakken en erbij doen. Kruiden met ruim peper en zout en een snuifje cayennepeper. Flink mengen (met de hand, niet met de machine) en dan een uurtje laten rusten in de koelkast.


Bereiding

Verwarm de oven twintig minuten voor op 190 graden. Beboter de ovenschalen.

Doe de eieren, kruiden en room bij het zalmmengsel en meng grondig. Schep in individuele potjes of in een grotere hoge ovenschaal.

Zet 15 minuten (kleine potjes) tot 25 minuten (patéschaal) in de oven. Steek er een mes in, indien het mes droog is, mag de zalmmousse uit de oven. Zeker niet te lang laten staan, want dat kost heel wat aroma. Je kan eventueel afdekken met een laagje alufolie en als je ’t helemaal correct wil doen, zet je de pot in een ovenplaat met een centimetertje water, dat je al mee voorverwarmd met de oven.

De individuele potjes kan je zo serveren, warm of koud. Je kan ze ook warm serveren, uit de vorm op een plasje Noilly-Pratsaus, gegarneerd met een paar blaadjes rucola.

De grote patéschaal kan je over soeplepels of witloofblaadjes verdelen als hapje. Een plakje van deze mousse is als koud bijgerecht bij een slaatje overheerlijk!

Deze mousse is ook uitstekend geschikt, rauw, om te pocheren visfilets, bladerdeeghapjes of zelfs bloemen mee te vullen.

Dit artikel beantwoorden