Homepagina > Ingrediënten > Vis > Schaal- en schelpdieren > Zeeanemoon [Actiniaria]

Zeeanemoon [Actiniaria]

donderdag 5 april 2018, door wim

De zeeanemoon is een verwant van de kwal en de zeekomkommer. Ze worden gegeten in Italië, meer bepaald in Sardinië, Spanje (Andalucia), Portugal, Azië (China, Japan, Korea) en Noord-Amerika. In het laatste geval wel alleen door de indianen aan de kust van Californië.

Er zijn veel eetbare soorten. Voor Europa is dat voornamelijk Anemonia sulcata. Op andere plaatsen worden ook andere soorten van Actinidae gegeten.

Het gerenommeerde restaurant "El Bulli" serveerde ze ook.

De smaak wordt wel eens beschreven als een kruising van varkensvlees met groenten met een ziltige, visachtige nasmaak. De textuur dan weer als een slijmerige gebakken paddenstoel met een enigszins taaie kern.

Je bewaart ze best in zout water en niet lang. Ze bederven snel en dat is dan ook de reden dat je ze in de handel nooit aantreft. De meeste anemonen steken en zijn licht giftig. Dat gif verdwijnt bij koken en bakken, maar kan vervelend zijn als je ze rauw hanteert. Het beste is dan ook handschoenen te dragen.

Anemonia sulcata

Je kan ze gewoon koken, maar ook bakken in olie. Vaak worden ze met een beignet deeg bedekt en gefrituurd. In Azië worden ze meestal als soep geserveerd.

Een ongewoon recept voor zeeanemoon komt van Roberto Petza, de vermaarde chef van S’Apposentu. Het is zijn versie van orziadas fritte. Een in een krokant deegkorstje verpakte zeeanemoon. In dit geval Anemonia sulcata, die veel verzameld wordt in Sardinië en Sicilië.

Vincent M Holt publiceerde “Why Not Eat Insects?” in 1885, een boek dat in 1988 door het British Museum of Natural History heruitgegeven werd. Hij voegde bij de vraag meteen een aantal zeebewoners toe, waaronder zeeanemoon.

Een ander boek, door M. S. Lovell geschreven, “The Edible Mollusks of Great Britain and Ireland with recipes for cooking them”, uit 1867 vermeldt ze ook.

Andere namen:
Sea Anemone (Engels), 海葵, hǎi kuí (Chinees), ortiguillas de mar (Portugees).

Dit artikel beantwoorden