Homepagina > Recepten > Hoofdgerechten > Zoervleisj

Zoervleisj

zaterdag 9 januari 2010, door Twan

Zuurvlees (Limburgs: Zoervleisj) is een Limburgs streekgerecht, dat wordt bereid met paardenvlees. Zuurvlees lijkt op stoofvlees en hachee. De naam komt van het vooraf marineren van het vlees in azijn. Maar de smaak is, in tegenstelling tot hachee, zoet. Het zuur van de azijn wordt namelijk ruimschoots gecompenseerd door de toevoeging van peperkoek en stroop.

Zuurvlees wordt in zowel Nederlands als Belgisch Limburg gegeten, veelal bij frieten of aardappelpuree. Bij de frituur in Limburg kan men meestal een frietje met zuurvlees krijgen, maar ook in veel restaurants en eetcafés, snackbars en eethuizen is zuurvlees te krijgen.

Ter vervanging van paardenvlees kan ook rundvlees gebruikt worden. Paardenvlees geeft dit gerecht echter de authentieke smaak.

Ingrediënten

- 1 kilo paarden(stoof)vlees, runderlappen of konijn in stukken
- 2 grote uien
- 3 a 4 kruidnagels
- 1 a 2 theelepels suiker (en waarom niet: honing)
- 1 kopje azijn (en waarom niet: rijstazijn - rijstazijn is verfijnder, milder ;-)
- 1/2 of 1 kopje water (in een hogedrukpan gebruik ik heel weinig water)
- peper en zout
- 2 of 3 eetlepels (appel)stroop (en waarom niet: dadelstroop ;-)
- 1 plak peperkoek
- boter

Bereiding

Het vlees in stukken snijden , een nacht marineren in de azijn en daarna even in boter aanbakken. Uien in stukken snijden en even mee laten fruiten. Daarna de rest van de ingrediënten erbij doen, behalve de stroop en de peperkoek. Laat het in twee uur (of meer) gaarstoven (een hogedrukpan doet wonderen). Op het einde de stroop erbij doen en eventueel teveel vocht wat inkoken. Voor het opdienen kan er nog peperkoek bij gedaan worden, dit bindt het geheel nog extra.

Dit artikel beantwoorden