Homepagina > Ingrediënten > Kruiden > Specerijen > Zoethout, kalisse [Glycyrrhiza glabra]

Zoethout, kalisse [Glycyrrhiza glabra]

zaterdag 15 mei 2004, door wim

Voor sommigen zal dit uit hun jeugd bekend zijn als de "kalissestok" die vroeger veel verkocht werd. Het wortelhout van deze plant heeft een zoetige smaak met een heel fijn, eigen aroma.

Kalissestokjes

Nu is het in de handel vooral als een extract voor de snoepindustrie te vinden. het wordt dan ook vooral in desserts en snoep gebruikt, maar in het Midden-Oosten ook wel in vleesgerechten en stoofpotjes. Daarnaast wordt het ook wel gebruikt bij het brouwen van bier. Zoethoutextract wordt ook veel in hoestsiroop verwerkt.

Zoethoutplant

De wortels van deze plant bevatten een glycoside (glycyrrhizine) dat een natuurlijke tegenhanger van cortisone is. Overdreven gebruik zou kunnen lijden tot hartproblemen en hoge bloeddruk.

Dit artikel beantwoorden