Homepagina > Ingrediënten > Vruchten > Zonneroosje [Cistus incanus]

Zonneroosje [Cistus incanus]

vrijdag 20 maart 2015, door wim

Cistus incanus is een plant uit de zonneroosjes familie en stamt uit de mediterrane omgeving, het maquis, van het Midden-Oosten tot Spanje en Portugal. Deze groenblijvende struik wordt tot 1 m hoog. De behaarde takken en bladeren zijn groen tot grijsgroen. De grote roze bloemen hebben een geel hart en verschijnen in april tot juni. Ze hebben geen lang leven. Net zoals bv. Klaprozen, zijn ze zeer fragiel.

Het is ook een pionier plant. De kleine, harde zaadjes zijn ondoordringbaar voor water en kunnen jaren in de bodem zitten. Ze gaan pas kiemen na een flinke bosbrand. Wie thee drinkt en de restjes in de tuin kiept, kan dus wel eens vast stellen dat de restjes gaan kiemen!

Er zijn zo’n 20 soorten in het geslacht Cistus. Ze zijn zeer goed aangepast aan droge en arme grond, doordat ze in symbiose met de zwam Tuber melanosporum leven. De zwam verzamelt niet alleen water en voedingsstoffen voor z’n gastheer, maar doodt ook de planten rond de gastheer.

In Griekenland worden de gedroogde bladeren, takjes en zaadjes gebruikt als kruidenthee. Deze thee zou een antivirale werking hebben die wetenschappelijk nog niet echt bevestigd is.

Labdanum is dan weer hars van de Cistus Incanus Creticus. Het is een basis stof met medicinale toepassingen, maar ze wordt ook in parfums gebruikt. In de oudheid zou deze stof geoogst worden door schaapherders, die het hars plukten van de vacht van de schapen, als ze graasden in weiden met veel zonneroosjes. Dit lijkt echter eerder mythe dan historie, gezien het feit dat dit "hars" dan wel voornamelijk uit wolvet zal bestaan. Vandaag wordt dit hars in ieder geval gewonnen uit Cistus ladanifer die veel meer hars in takken en bladeren heeft. Dank zij de hoge prijs van het hars, is de thee ook al erg prijzig geworden.

Deze plant bevat veel polyfenolen (o.a. proanthocyanidine en flavonoïden) die werken als adstringentia.

Er is door de EU nog geen goedkeuring verleend voor gebruik als voeding.

Dit artikel beantwoorden