Homepagina > Het doel van Objectief.be > Blog > Zout is slecht!

Zout is slecht!

Urban legend nummer één

zondag 2 mei 2004, door wim

Je hoeft niet meteen liefhebber van gepekeld te zijn; keukenzout heeft ook andere functies dan smaak geven en het is NIET noodzakelijk ongezond.

In 2000 viel mijn oog op een artikel in "Natuur en Techniek", een blad dat algemeen bekend staat om zijn wetenschappelijk sérieux. Het artikel, "De ongezouten waarheid ligt in het midden" van Ann De Ron, over keukenzout.

Een kort citaat: "We horen al dertig jaar dat we minder zout moeten eten. Een eenduidig verband tussen hoge bloeddruk en keukenzout is echter nooit aangetoond. Het is hoog tijd om een misverstand uit de wereld te helpen."

Eén doctorandus deed een studie van al het wetenschappelijk onderzoek naar keukenzout en de impact op de gezondheid. Tot haar niet geringe verbijstering bleek er helemaal geen serieus wetenschappelijk onderzoek terug te vinden. Wel duizenden artikels die steeds maar op hetzelfde stramien voortbouwden: "Zout is slecht voor hart en bloedvaten". Nooit was er op grote schaal dubbel-blind onderzoek gebeurd; iedereen nam maar aan dat het zo wel zou zijn...

Daarom vond een collega van deze dame het nodig onderzoek gaan te doen naar de schadelijkheid van keukenzout. En toen bleek dat zo’n zes percent van de mensheid genetisch aanleg heeft voor bepaalde afwijkingen aan hart en bloedvaten. En die mensen moeten echt wel een beetje voorzichtig zijn met zout. Maar 94 % van de mensheid hoeft er helemaal niet op te letten!

Toch is wel zowat de hele mensheid nog steeds heilig overtuigd van het credo. Toen ik er mijn huisarts mee confronteerde, wou die het ook niet zo maar direct aannemen. Hij gaat echter niet over één nacht ijs en toen ik ’m maanden later terugzag, bleek hij het artikel van "Natuur en Techniek" en de twee thesissen gelezen te hebben. Hopelijk kan hij nu zijn confraters wat bijscholen.

Ook onze ministers van volksgezondheid doen vrolijk mee. Immers, waarom zouden zij tegen de mening van hun kiezers ingaan? Volksgezondheid telt niet, kiezers wel!

Eén van de vorige heeft lookpoeder op de lijst van de verboden produkten geplaatst. Ik heb daar niet echt bezwaar tegen, want lookpoeder is culinair veel minder interessant dan verse look, maar de reden is typisch: "Iemand die aan hartafwijkingen of een te lage bloeddruk lijdt, zou wel eens in de problemen kunnen komen als zij of hij een soeplepel lookpoeder opat".

De huidige minister wil fabrikanten van zout aanzetten om meer dieetzout op de markt te brengen. Dat dit een mogelijke ramp is voor de volksgezondheid, weet de man helemaal niet, of hij negeert het. Kalium (wat in alle dieetzouten zit) is voor de 6 percent met die genetische aanleg nog veel slechter dan natrium.

Suiker ontsnapt echter volledig aan de radar van de politici. Suiker is zeer waarschijnlijk verantwoordelijk voor grotere problemen met de volksgezondheid dan zout. Maar dat wil of kan men blijkbaar niet onder ogen zien.

2 Berichten

Dit artikel beantwoorden