Homepagina > Recepten > Video recepten > Zuid Afrikaanse bobotie

Zuid Afrikaanse bobotie

woensdag 5 februari 2014, door wim

Twee stijlen van een typisch Zuid-Afrikaans gerecht: Bobotie. Een vreemd allegaartje van gehakt, aardappelen, fruit en natuurlijk veel kruiden. Het lijkt op een quiche, maar dan met fruit en sterke specerijen.

Gezien de twee, nogal uiteenlopende, versies, is dit iets voor creatieve improvisatoren. Kijk wat je al hebt, en koop er bij waar je zin in hebt. Het maakt niet uit wat er eventueel ontbreekt, want het is een recept voor grote hoeveelheden. Je maakt het niet zo makkelijk voor twee personen, gezien de lange ingrediëntenlijst. Die is dan ook als suggestie bedoeld. Het is niet echt de bedoeling er ALLE ingrediënten in te verwerken.

De versie van de huisvrouw:

Deze versie is die van een Zuid-Afrikaanse dame die in de buurt van Mechelen woont. Zij gebruikt gehakt, rozijnen, paprika en appel.

De versie van de professionele Afrikaanse chef:

De tweede versie is uit een KLM reclamefilmpje voor het Kruger National Park en z’n "&Beyond" keten van logies, gaande van tentenkampen tot de meest luxueuze lodges. De chef van zo’n top resort, Dumi Ndlovu, heeft voor KLM een vliegtuigmaaltijd in Afrikaanse stijl ontworpen die in 2009 aan KLM klanten geserveerd werd aan boord van vluchten naar Afrika.

Ingrediënten

Basis:
- vlees: gehakt of in zeer kleine stukjes gesneden ander vlees
- uien, fijn gesneden
- look, fijngemaakt
- verse gember, fijngemaakt
- verse peterselie, gehakt
- kurkuma
- curry poeder
- chili pasta of poeder
- laurier
- sojasaus of balsamico azijn
- bruine suiker
- brood
- melk
- eieren
- peper en zout naar smaak.

fruit:
- bananen
- appel of mango
- abrikozen (gedroogd) of rozijnen
- verse ananas (liever iets te zuur dan te zoet)

groenten:
- aardappelen, in stukken
- wortelen
- pastinaak
- tomaten, zonder zaadjes, in blokjes gesneden
- rode paprika
- groene selder

De groenten eerst aanzweten, of half garen in de microgolf

Sidedish:
- Griekse yoghurt
- geraspte kokos, geroosterd
- geroosterde amandelen
- geroosterde pinda’s, gezouten
- tomaten chutney of ketchup
- mango chutney

Kooktijd: 1 uur aan 180° C in de oven.

Dit artikel beantwoorden